Aleksi Koivisto Sankari on se, joka pelkää liikaa karatakseen.

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt näkyvät kohuilla

 

Eipä ole hetkeen poliittisen nuorisojärjestön liittokokous saanut samanlaista mediatilaa kuin olemme nyt saaneet seurata. 64 perussuomalaista nuorta kokoontuivat sunnuntaina Seinäjoelle tekemään henkilövalintoja ja linjaamaan.

Kaiken keskiössä on kekseliäs mies. Hän kuvaa oululaisia kadulla ja osoittaa kuinka huonosti he osaavat ruotsia. Video saa kymmeniä tuhansia katsojia Youtubessa. Hän on tehnyt kiitävän uran politiikassa. Nuorisopoliitikko nousi perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi ja kaikkien huulille.

Vaikka oma arvomaailmani on Sebastian Tynkkysen kanssa hyvin erilainen niin arvostan häntä erittäin paljon. Hän on innovatiivinen ja rohkea. Hän on näyttänyt nuorisojärjestöille kuinka hyödyntää mediaa, kehittää järjestöä ja tehdä asiat uudella tavalla. Perussuomalaisten nuorten jäsenmäärä on kasvussa.

Kohuilla saa nuorisopoliitikko huomiota. Mediapyörteestä on nostetta saanut Rydman, Schubak, Koski ja nyt Tynkkynen. Poliittista nostetta onnistuu saamaan keltaisen median klikkiuutisoinnilla. Jäsenistö vaatii medianäkyvyyttä. Aivopieru, surkuhupaisa idea tai vahinkolausunto. Näillä saat kasvosi lehteen. Media ei saa olla päämäärä vaan työväline, jolla esitellä politiikkaa.

Politiikka on arkipäiväistä yhteisten asioiden hoitoa - se ei ole vain riitelyä, kohua ja valtataistelua. Meillä on todella kestämätön asetelma, sillä suomalaiset suhtautuvat politiikkaan yhä enemmän epäillen ja pettyneinä. 

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt toimivat kasvatusjärjestöinä. Nuorisojärjestö ei ole vain piikki puolueen lihassa. Nuorisojärjestö on proteiini, jota lihas tarvitsee kasvaakseen. Meillä on Suomessa tuhansia innokkaita nuoria ja opiskelijoita, jotka haluavat osallistua ja vaikuttaa.

Politiikan toimittajien twiittailua tänään seuratessani ymmärsin, että nyt on tehtävä jotain. Me tarvitsemme raikkaita ja uusia kanavia, joilla tehdä politiikkaa ja joilla kiinnittää median huomio.

Mitä jos järjestettäisiin nuorisopoliitikkojen festarit? 

Otetaan jokin viikonloppu vaikka maaliskuulta ja laitetaan porukalla homma isoksi. Nuorisopoliitikkoja lavalle puhumaan, argumentoimaan ja väittelemään. Keskustellaan nuoria kiinnostavista aiheista. Lava on nuorten, mutta yleisöön saavat istua vaikka ministerit. Vloggaajat ja politiikan toimittajat paikalle seuraamaan, kommentoimaan ja somettamaan. Muutama kansanedustaja ja viestintätoimisto paikalle vetämään työpajoja ja koulutuksia. Iltaohjelmaksi saataisiin hieman stand-uppia.

Viikonlopun aikana voisi media löytää uusia kykyjä ja ideoita ja täysin ilman kohuja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Schubak ei kuitenkaan tainnut saada omasta kohustaan minkäänlaista nostetta? Hänen poliittinen taipaleensa paremminkin tyssäsi kertaheitolla siihen.

Rydman taas ei ole oikein vissiin ollut osallisena missään varsinaisessa kohussa, ellei tietysti näitä kokoomusnuorten yleisiä kohuja lasketa. Schubakin tapauksessa tosin Rydmanin rooli taisi enemmänkin olla toimiminen kohun suitsijana.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Kyllä Rydman sai aikoinaan huomiota Kokoomuksen ja hallituksen virallisesta linjasta poikkeavilla kannanotoillaan ja ekv-kampanjallaan. Aina niin pitkälle, että Kokoomusjohto ja moni muu poliitikko tuomitsi mielipiteensä. Tiedä miten paljoa se on auttanut urallaan. Profiloituminen ainakin onnistui.

Schubakin osalta en itsekään ymmärrä, miksi Koivisto hänet otti esimerkiksi.

(edit)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Schubak tulee vielä mukaan, jos sitä haluaa. Ei pidä nuolaista liian aikaisin.

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Aiheesta löytyy näköjään tällainen tarkastelu:

Provosointi on nuorten tehtävä
Kokoomuksen Nuorten Liiton mediajulkisuus Wille
Rydmanin puheenjohtajakaudella 2010–2011

https://www.utu.fi/fi/yksikot/soc/yksikot/poliitti...

Kokoomusnuorten kohut lähti yleensä liiton hallituksen kannanotoista. Viimeisin Kosken valintapäivänä hyväksytystä tavoiteohjelmasta. Kuten ym. tiivistelmässä ehdotetaan, ne henkilöitiin julkisuudessa voimakkaasti.

Nuorista on useamman vaikea kuvitella menevän läpi samasta vaalipiiristä valtakunnallisissa vaaleissa. Tämä saattaa selittää joitakin valintoja.

Ehdotetun festarin tilan täyttää melko pitkälti SuomiAreena. Muutenkin kokemuksen pohjalta vähän vierastan tällaista keskinäisen puuhastelun nostamista julkisuuteen, kun kaikki todellinen vaikuttaminen tapahtuu suhteessa emopuolueeseen tai mediaan. Nuorisojärjestön omat mandaatit ovat hyvin vähäiset.

Käyttäjän AleksiKoivisto kuva
Aleksi Koivisto Vastaus kommenttiin #5

Kabineteissa opiskelija- ja nuorisojärjestötkin tietysti pyrkivät vaikuttamaan. Tavoite nuorisopolitiikan festareilla olisi luoda keskustelukanava nuorisopoliitikoille ja heidän uusille ideoille.

Suomi Areena on loistava tapahtuma, mutta siellä satojen skumppatilaisuuksien joukossa jäisi tälläinen tapahtuma muiden varjoon. Siksi jokin toinen ajankohta voisi olla parempi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nuorisopoliitikkojen festarit? Tuo toi pahan olon 1980-luvulta. Ihmiset yrittivät pitää hauskaa, kun kommunistit kirosivat Reagania.

Kuka festarisi maksaisi? Maksaisivatko nuoret esimerkiksi satasen poliittisista väittelyistä, "työpajoista" ja "stand-upista?" Vai pantaisiinko kaikki Sipilän piikkiin? : D

Käyttäjän AleksiKoivisto kuva
Aleksi Koivisto

Tavoite on tehdä politiikkaa 2016-luvun tyyliin. Avoimesti, osallistaen ja rakentavasti keskustellen.

Järjestäjätahona voisivat olla esimerkiksi poliittiset nuorisojärjestöt yhdessä tai nuorisojärjestöjen kattojärjestö Allianssi. Meillä on Suomessa paljon nuorten osallisuusjärjestöjä. Tällainen uusi keskustelufoorumi voisi olla mielenkiintoinen kokeilu. Nuorten näköinen ja nuorten tekemä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuo festariajatus on kiinnostava. Uusi Suomi voisi olla vaikka jollain tavalla mukana tuossa kuviossa. Mitä sanot?

Käyttäjän AleksiKoivisto kuva
Aleksi Koivisto

Uusi Suomi olisi loistava yhteistyökumppani! Idea on ottanut onneksi ihan hyvin tuulta alleen, Twitterin puolella jo Turkua ehdoteltiin tapahtumakaupungiksi.

Toimituksen poiminnat