Aleksi Koivisto Sankari on se, joka pelkää liikaa karatakseen.

Kokoomus keulii kaksilla rattailla

 

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii Uuden Suomen blogikirjoituksessa hallitukselta nyt metropolipolitiikkaa ja koulutussäästöjen siirtoa pääkaupunkiseudun korkeakouluilta pois.

On mustavalkoista väittää, että vain pääkaupunkiseutu menestyy, kasvaa ja tuottaa. Kyllä, sieltä löytyy koulutettua väestöä, valtion työpaikat ja vahvat osaamiskeskittymät, mutta myös maakunnista tulee Suomen kasvu ja tulevaisuus.

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tänään tutkimuksen jonka mukaan selvä enemmistö suomalaisista katsoo, että koko Suomi hyötyy elinvoimaisesta maaseudusta. Koko väestöstä tällä kannalla on 72 % ja pk-yrittäjistä 76% . Me tarvitsemme vahvat maakunnat, joiden elinvoiman vetureina toimivat korkeakoulut. Pääkaupunkiseudun lisäksi Suomesta löytyy myös kasvukäytäviä ja kuntia, joista voisi tulla uusi nousu. Laatua on muuallakin. Näille alueille on annettava mahdollisuus.

Meillä Vaasan yliopistossa on vain noin 5000 opiskelijaa, mutta Pohjanmaan energiaklusteri on Euroopan huippua, kauppatiede kysyttyä ja Helsingin sairaanhoitopiiri halusi tilata meiltä sosiaali- ja terveyshallintotieteen koulutusta. Tulisiko tämä pieni, mutta laadukas yliopistoni lakkauttaa?

Suomen korkeakoulujen menestys kansainvälisissä vertailussa on tärkeää, mutta ei se saa olla ainoa tavoite. On hienoa, että Suomen tutkijoiden artikkelit menestyvät kansainvälisissä tutkijagaaloissa, mutta yhä enemmän tulisi nyt arvostaa sitä kuinka suuri merkitys monipuolisella korkeakouluverkostolla ja alueen vahvuuksista lähtevällä korkeakoulutuksella on ollut maamme kasvulle. Tavoite on luoda laadukasta tutkimusta, innovaatioita ja osaavaa työvoimaa ympäri Suomen. Maakunnat on saatava kansainvälistymään ja kasvuyritysten osaamista on vietävä rohkeammin kansainvälisille markkinoille.

Kyllä kokoomus yllättyi, kun keskustan ministerit Tiilikainen ja Rehn ilmoittivat, että Sipilän hallitus lähtee tukemaan Raide-Jokerin rakentamista pääkaupunkiseudulle. Sipilän hallitus tukee ja vauhdittaa asuntojen rakentamista pääkaupunkiseudulle ja tukee myös metropolipolitiikkaa. Vastakkainasettelun aika on nyt ohi. Suomi on niin haastavassa taloudellisessa tilanteessa, että kasvua tarvitaan sekä maakunnista että pääkaupunkiseudulta. Se on Sari sekä-että, ei joko-tai.

 

Sote-uudistuksesta ei saa nyt tehdä mitään hallintomörköä. Hallinnon paisuttelulla pelottelu on harhaanjohtavaa. Hyvinvointierot kasvavat ja siksi sote-uudistusta tehdään paremmat palvelut edellä. Nyt tehdään rohkeita panostuksia ennaltaehkäisyyn ja samalla luodaan selkeä ja demokraattinen aluehallinto.

Kokoomus lähtee valitettavasti jälleen keulimaan kaksilla rattailla. Hallitusneuvotteluissa kokoomus ja keskusta vaativat ja saivat tätä kylmää ja kovaa leikkauslinjaa, joka osuu meistä jokaiseen. Minäkin toivon, että koulutusleikkaukset pienennetään ja sivistystä puolustetaan. Valtion velka kuitenkin kasvaa ja talouden realiteetit ottaen huomioon tietää myös edustaja Sarkomaa, että kehysriihessä ei juuri juhlita. Pöydällä ei ole juhlakakkua, jota jakaa.

 

Seuraavat kuukaudet näyttävät, että pystyykö kokoomus taaskaan pitämään sovitusta sote-uudistuksesta kiinni. Tämä alkaa pelottavasti samoin kuin surkuhupaisan surkealla sinipunahallituksella. Onko kokoomus vieläkään sisäistänyt, että he ovat nyt pienin hallituspuolue? Kokoomuksen rivikansanedustajilta ja ex-ministereiltä on luvassa lisää Sarkomaan kaltaisia ulostuloja ja pian neliraaja-jarrutus on valmiina alkamaan. Se ei olisi Suomen etu.

 

http://sarisarkomaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211531-kehysriihessa-hallituksen-tehtava-metropolipolitiikkaloikka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aika risaiselta näyttää hallituksen meno alta vuoden kestäneellä taipaleellaan. Pääministeri uhkaa mennä Presidentin puheille, ellei uutta kepun ja persujen hyväksymää hallintohimmelimaakuntamallia sotealuemäärineen hyväksytä kepun halujen mukaan, mikä sinänsä on vain vallan betonointia maakunnissa veronmaksajien piikkiin.

Toisaalta persut ja sen edustajat haukkuvat avoimesti kokoomuksen ministereitä pakolaispolitiikan vuoksi, vaikka siis ulkoministeri on peruspersu. Kokoomuslaiset taas vihdoinkin ovat heränneet kepun valtakunnallisen siltarumpupolitiikan mahdollisiin seurauksiin suhteessa kupattavien suurimpien kaupunkien talouteen, mistä on ollut parranpärinää viime päivinä.

Yhteiskuntasopimuksesta neuvotellaan jo viidettä kertaa, eikä hyvältä näytä nytkään. Kokoomuksen republikaanit vaativat taas nyrkkiä pöytään ja moukaria ay-liikkeen päähän, yhteiskuntarauha on erittäin nopeasti haurastumassa. Ja nyt kun Presidentti siirtyi muutaman piirun "maahanmuuttokriitikkojen" suuntaan, voidaan sanoa Suomen olevan ajopuu. Sipilä on heikko johtaja.

Käyttäjän hannutkeranen kuva
Hannu Keränen

Keskusta on aina osannut lapioida rahaa kasvukeskuksista alueille, joilla ei ole kannattavaa työtä eikä mitään elinmahdollisuuksia. Esim. Tampereen seudulla on tieverkosto paskana pääteitä lukuun ottamatta. Mitä tekee hallitus, syytää rahaa teiden kunnostuksen, joita käyttää pääasiassa porot.
Kun joskus valmistut, ja vaikka alat tutkijaksi huomaat, että lähes ainoa kriteeri on kansainväliset julkaisut. Korkeakoulut eivät ole aluetukilaitoksia, vaan akateemista opetusta ja tutkimusta harjoittavia yksiköitä. Lopettakaa jo korkeakoulu- ja aluepolitiikan sekoittaminen. Se on aiheuttanut hajanaisen ja sekaisen korkeakouluverkoston.
Hyviä yliopistoja on ympäri Suomea, ei se paikkaa katso, mutta keskittämistä tarvitaan. Joka kaupungissa ei voi olla korkeakoulua.
Joka ainoan korkeakoulun on uskoteltava oppilailleen, kuinka hyviä ne on, mutta kk ei voi itse arvioida omaa toimintaansa, siihen on yhdessä sovitut kriteerit.

Toimituksen poiminnat