Aleksi Koivisto Sankari on se, joka pelkää liikaa karatakseen.

Sipilän hallitukseen kolme uutta ministeriä

 

Suomi on saatava kuntoon. Suuret ja tärkeät reformit ansaitsevat huolellisen valmistelun, selkeän prosessin ja tarmokasta muutosjohtamista. Valta kasaantuu liian pienelle eliitille. Keskustan toive ministereiden määrän vähentämisestä oli virhe. Se virhe tulee nyt myöntää.

Ympäristö- ja maatalousministeri Tiilikainen kantaa edellisten hallitusten asuntoministerin, maa- ja metsätalousministerin ja ympäristöministerin salkkuja. Työ- ja elinkeinoministeri Lindström johtaa myös kahta ministeriötä. Meidän edustuksellinen demokratia mädäntyy, jos ministerillä ei ole aikaa virkamiehilleen ja ministeriöille.

Useilta ministeriöiden virkamiehiltä on tullut huolestuttavia huhuja, että poliittinen ohjaus vähenee. Se on virkamiesten etu. Se kasvattaa virkamiesten valtaa. Se murentaa demokratiaa. Vaaleilla on Suomen kansa antanut luottamuksen hallituspuolueille. Se valta tulee hyödyntää. 

Ministerit ovat liian kiireisiä. He joutuvat oman vastuualueensa lisäksi vielä neuvottelemaan ajankohtaisia uudistuksia, kiertämään kenttään ja avaamaan kauppoja. Maakunta ja sote-uudistuksen valmistelu on vienyt paljon reformiministeriryhmän jäsenten kuten ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan aikaa. 


Ehdotus

Nostetaan Sipilän hallitukseen kolme uutta ministeriä. Jaetaan töitä, nostetaan ajankohtaisia ilmiöitä hallitustyöhön ja vahvistetaan joukkuetta. Muutaman ministerin palkat ja kulut ovat valtion talousarviossa paljon vähemmän kuin ne kulut mitä syntyy huonosta valmistelusta. Edustuksellinen demokratia on arvo, josta olen valmis maksamaan.

 

1. Tiede- ja teknologiaministeri 

Vienti on saatava vetämään. Ministeri vastaisi innovaatiopolitiikasta ja olisi osa Team Finland- hanketta mukana edistämässä ulkomaankauppaa. Sipilä hallitus korjaisi nyt ryhtiä ja panostaisi voimakkaasti koulutukseen ja tutkimukseen. Ministeri vastaisi korkeakoulutuksesta, koulutuksen digitalisaatio, kesälukukausi ja korkeakoulujen uudistustuminen olisi ministerin johdettavissa.

Opetus- ja kulttuuriministerille vapautuisi enemmän resursseja hoitaa tehtäviään.

 

2. Asuntoministeri

Ministerille kuuluisi normin purku, asuntopolitiikka ja rakentamisen edistäminen. Homerakennusten hoito ja asumisen korkeiden kustannusten kitkeminen on nostettava keskusteluun. Tarvitaan innovatiivisia rakennusratkaisuja ja puukouluja.

 

3. Oikeus ja tasa-arvoministeri 

Tasa-arvo tarvitsee arvojohtajan. Ministeri johtaisi oikeusministeriötä ja vastaisi lisäksi tasa-arvoasioista.

Työministeriltä vapautuisi aikaa vihdoinkin esimeriksi nuorisotakuu-kärkihankkeelle. 

 

Vetoan pääministeri Sipilään, että valtioneuvoston kokoonpanoa kasvatetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Hyvät ideat eivät katso puoluekantaa.

Kannattaisin vielä radikaalimpia muutoksia ministeröihin ja ministeriöiden vielä tuntuvampaa lisäystä, mutta näistä jokainen oli kannatettava ja hyvä ajatus.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

HUOM:
Innovaatiopolitiikan aikajänne on luokkaa 10 vuotta! Ehdotus haihattelee.

Janne Järvenoja

Tiede- ja teknologiaministeri voisi kattaa laajemminkin digitalisaationasiat kuten digital single market -asiat. Toinen keskeinen alue olis teollis- ja tekijänoikeuksien kuuluminen tuohon pakettiin.

IPR-strategia, joka tehtiin muutama hallituskausi sitten oli edistyksellinen, mutta siitä on saatu vähän irti. Kun aiemmin oli myös IPR-ministeriavaliokunta, nyt ei ole sitäkään. Digitalisaatio on nyt jossakin LVM:n, OKM:n ja TEM:n välimaastossa ja poliittisesta koordinaatiosta asiassa, joka on kasvuyrityksille ja teknologieselle kehitykselle aivan ratkaisevan tärkeä, ei oikein voin valitettavasti nyt puhua.

Toimituksen poiminnat