Aleksi Koivisto Sankari on se, joka pelkää liikaa karatakseen.

Vanha media valvottua - somessa saa sekoilla

 

 

 

Vloggaus, sosiaalinen media ja digitalisaatio kehittyvät sellaisella vauhdilla, että yhteiskuntamme ei nyt pysy perässä.

 

Vielä tänäkin päivänä lähes kaikki tv-sarjat ja elokuvat menevät Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen kuvaohjelmaluokittelijoiden läpi, jotka esikatselevat ne ja antavat niille ikärajat. TV-kanavien täytyy noudattaa tiettyjä kellonaikoja, kuinka ohjelmia saa näyttää. Kauppojen tulee valvoa pelien ja kuvaohjelmien myynnin ikärajoja.

TV-mainoksien ja muun "vanhan median" suhteen alkoholin ja päihteiden markkinointiin pätee erittäin tarkkaa lainsäädäntöä. Lapsia ja nuoria halutaan suojella. Rajat ovat rakkautta. Kukkahattutädit ovat tyytyväisiä. 

 

Sosiaalisessa mediassa on villin lännen meininki. Ei sääntöjä, ei ohjeita ja ei rajoja. 19-vuotias tyttö tappoi Ranskassa itsensä suorassa Periscope-lähetyksessä lasten katsellessa.

YouTubessa alaikäinen suomalainen tyttö kertoo videblogissaan, kuinka karkasi nuorisolaitoksesta, joi kännit, yritti varastaa kaljaa, joutui putkaan ja yritti itsemurhaa. Hän kuvailee erittäin tarkasti kuinka satutti itseään. Melissa Valtosen videolla on yli 217 000 näyttökertaa. Suurin osa katselijoista ja kommentoijista on lapsia. Tämä video ei mene minkään viranomaisen tarkistuksen läpi.

 

Katsoin eilen ensin huvittuneena ja lopulta vähän kauhistuneena Snapchatista erään snäppääjän mökkireissua. Hänelle on kerääntynyt kymmeniä tuhansia Snapchat-seuraajia. Hän veti eilen reippaat kännit mökillä Sysmässä. Se on jokaisen aikuisen ihmisen oikeus. Tosin hän kertoo siitä somessa ja kutsuu ihmisiä mukaan siinä onnistuen. Pian vuonna 2001 syntyneet sysmäläiset tytöt seisoivat hänen mökkinsä edessä. Hieman kiusaantuneen oloisina nämä nuoret tytöt puristivat puhelimia kädessään, kun 30-vuotias nainen räkäkännissä halusi ottaa heidän kanssa yhteiskuvan. Miksi? Muutaman sekunnin julkisuuden vuoksi. Se kiehtoo nuorta. Some tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden nousta feimiksi. 

 

Sosiaalinen media on loistava väylä vaikuttaa, viestittää ja pitää yhteyttä ystäviin. Nyt yhteiskunta muuttuu nopealla vauhdilla. Eivät harmaat poliitikot tai liikenne- ja viestintäministeriön keski-ikäiset virkamiehet ymmärrä nuorten vloggaajien ja snäppääjien maailmaa. 

Some tuo myös väylän tehdä pahaa. Meillä tulee olla selkeät pelisäännöt ja lainsäädäntö, kuinka puuttua netissä vihapuheeseen, uhkailuun ja lasta vahingoittavaan sisältöön. Meidän lainsäädännön tulee muuttua maailman mukana.

Suomen laki ei tunne käsitettä sosiaalinen media. Nyt on arvokeskustelun aika.

 

 PS. Löydyn snäpistä @alekoivisto , jatketaan keskustelua. 

PSS. Snäppääjän kanssa juteltuani päätin poistaa hänen nimimerkin kirjoituksesta.

PSSS. Tätä blogikirjoitusta on luettu yli 5000 kertaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat