Aleksi Koivisto Sankari on se, joka pelkää liikaa karatakseen.

Tubettajat vaikuttavat nuorisoon - kuusi havaintoa!

 

Suomen kansan on perinteisesti tavoittanut iltapäivälehtien etusivut kaupankassoilla, iltauutiset ja suurimmat lehdet. Enää viihdyttävää sisältöä ei tee vain isot tuotantotiimit, eikä sitä enää lähetetä Pasilasta. Tarvitaan vain kamera, idea ja läppäri ripauksella editointiosaamista.

Tubettajat synnyttävät ajankohtaista, herättelevää ja jännittävää sisältöä. Mun mielestä tämä on äärinmäisen mielenkiintoinen yhteiskunnallinen ilmiö. Ennen sukujuhlissa ja bussipysäkeillä keskustelin 12-vuotiaiden kanssa koulusta ja valinnaisaineista. Nykyisin löydämme tubettajista heti yhteisen jutun.

Tube-scene kasvaa ja kehittyy Suomessa. Tässä muutamia havaintoja miten se on vaikuttanut Suomen nuorisoon.

 

1. Suvaitsevaisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin


Tubettajissa on paljon seksuaalivähemmistöjen edustajia ja ystäviä.  Homous on koko ajan tavallisempaa ja nyt esiin nousevat androgyyni- ja transihmiset. Henry Harjusola ja Teemul Sumell pukeutuvat näyttävästi naisten vaatteisiin. He ottavat pistoshoitoja, jakavat meikkivinkkejä ja ovat nopeasti nousseet Suomen kauneusmarkkinoiden mannekiineiksi. Ilmaisia tuotepaketteja tulee ja kuvat löytyvät Stockmannin seinältä.

Erilaisuus nousee esiin ja se kiinnostaa. Nuoren sukupolven suvaitsevaisuus kasvaa huomattavasti. Nämä rohkeat esikuvat ja räväkät persoonat murskaavat ahtaita sukupuolirooleja. 
 

2. Kulutus muuttuu

Tubettajat osuvat juuri siihen tärkeään elämänvaiheeseen, kun nuoren elintavat, ostopäätökset ja arvot muotoutuvat. Tubettajat onnistuvat yhdessä vaikuttamaan Suomen Spotify-listan järjestykseen ja verkkokauppojen suosioon. Piilomarkkinointi on parasta bissnestä. 

 

3. Suhde julkisuuteen muuttuu

Suosio ja julkisuus yllättävät monet nuoret tubettajat. Näin nuoria julkkiksia on perinteisesti noussut musiikkikentän lapsitähdiksi tai BB-taloon. He ovat tehneet sen managerien ja psykologien tukemana. 

Vanhan median tukemien julkisten rinnalle ja ohi nousevat nämä some-julkkikset. Iltapäivälehdet ja Seiska vielä aika harvoin raportoivat some-julkkiksien tekemisestä, mutta koko ajan enemmän. Viime aikoina monet tv-ohjelmat ovat lisänneet tubettajien osuutta ruutuajassa.
 

4. Mielikuvat maakunnista muuttuvat

Suomen media- ja valtaeliitti on hyvin Helsinki, Helsinki ja Helsinki. Pihlajakatu, Seiskan seurapiirit ja muotibloggaajat korostavat pääkaupunkiseutua. Monet tubettajat myös korostavat ja arvostavat urbaania kaupunkielämää. Monet tubettajat tuovat esiin kotiseutunsa ja sen kulttuurin ja erilaisuuden kuten Hermanni Turusta, Tuure Porista, Sita Oulusta ja Jaakko Lahdesta. Kaikki some-sisältö ei kerro Helsingistä. Se on raikasta vaihtelua.


5. Kieli muuttuu - SOS

SOS! SOS on tullut nuorten puhekieleen ympäri Suomea kesän ja syksyn aikana. Muutamat räväkät tube-persoonat luovat uusia sanoja, sanontoja ja hokemia. Ne leviävät ja tarttuvat helposti.

 

6. Ruokavalio muuttuu

Nämä nuoret esikuvat kertovat päivittäin sadoille tuhansille lapsille ja nuorille puhelimiensa ja kameroidensa läpi lihan ympäristöhaitoista. He antavat ohjeita, reseptejä ja vinkkejä vegaaniseen ruokavalioon. Kasvis- ja vegaaniruokavalion suosio kasvaa nyt räjähdysmäisesti ja näitä elintapoja on tutkitusti enää vaikea muuttaa takaisin lihansyöntiin.

Seuraavat viisi vuotta tulevat yllättämään kaikki. Atrian johto tai MTK tuskin ymmärtävät, että heidän suurin markkinointivihollisensa ovat tubettajat.

 

Miten tubettaminen tulee kehittymään?

Ilmiö kasvaa ja kehittyy. Tubettajat tuovat arkielämän ajatuksia, iloja ja suruja seuraajiensa elämään. Se on koukuttavaa, mukavaa ja sille on tarvetta. Vanhan median perässä myös järjestöt, puolueet ja yritykset yhä laajemmin haluavat päästä hyödyntämään tubettajien suosion. 

Myös ongelmia on tulossa. Olen huolissani, miten monet nuoret tubettajat kärsivät mielenterveysongelmista. Julkisuuden ja tavoitettavuuden paineet ovat kovia. Yritykset ovat haistaneet markkinaraon, esikuvan rooli painaa ja kilpailu kiihtyy nyt kovasti.

Vallassa oleva vanhempi sukupolvi ei pysy kehityksen perässä eikä ymmärrä tubettamisen ilmiötä. Vielä ei ole sääntöjä mitä voisi rikkoa. Kohut ovat tulossa.


PS. Kirjoitin edellisessä blogissa kuinka somessa tulisi olla säännöt. Kurkkaa! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voi olla. Pitäisi järjestää koulutus, jossa ensisijainen asia on tekstityksen tekeminen videoihin, koska Suomi on hyväksynyt ratifioinnin YK:n yleisen vammaislain ja siinä tekstitys ulottaa tietotekniikan puolelle A/V ja niissä täytyy olla.

Ei se niin vaikeaa ole tehdä.

Toimituksen poiminnat