Aleksi Koivisto Sankari on se, joka pelkää liikaa karatakseen.

Suomi jättää yh-isät ilman vanhempainrahaa

  • Suomi jättää yh-isät ilman vanhempainrahaa

 

Nyt käydään ratkaisevia viikkoja isien asemasta Suomessa. Epäkohta on ollut varsin vähän mediassa esillä ja asian korjaamiselle tulee kiire. Yksin lastaan hoitavien isien vanhempainrahat tulee tehdä mahdollisiksi.
 

Mitä Suomessa ollaan nyt tekemässä? Tasa-arvoisen avioliittolain myötä tehdään muutoksia niin sanotusti liitännäislakeihin. Vanhempainvapaa- ja sosiaalietuuslakeja päivitetään huomioimaan adoptio-oikeuden muutokset ja erilaisten perheiden tarpeet.


Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja elatustukilain muuttamisesta on nyt eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Esitys on nyt jättämässä lähivanhempana toimivat isät kokonaan isyysrahan ulkopuolelle.


Suomi vuonna 2016 ei nyt huomioi perheiden erilaisuutta, eikä sitä, että isät ovat tasa-arvoisia vanhempia. Isällä ei olisi vieläkään oikeutta mihinkään perhevapaaseen, vaikka hän vastaisi lapsen hoivasta, kasvatuksesta ja elatuksesta yksin. Lapsen biologisen isän ja adoptioisän vanhempain- ja isyysrahaoikeuden edellytyksenä on avio- tai avoliitto lapsen äidin kanssa. Äidin kanssa on siis pitänyt asua hetki yhdessä.
 

Esittelevänä ministerinä toimii sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Marttila (persussuomalaiset) ja asia on poliittisesti arkaluontoinen ja mielenkiintoinen. Persussuomalaisten eduskuntaryhmä on hyvin jakaantunut asian suhteen, sillä miesasialiike on vihdoin herännyt. Persujen kansanedustaja Juho Eerola totesi tänään osuvasti Helsingin Sanomille, että hallituksen lakiesitys on sukupuolen perusteella syrjivä.

”On traagista, että mies jää eriarvoiseen asemaan vain sukupuolensa takia. Jos isä ja lapsi eivät ole asuneet yhdessä ja äiti esimerkiksi kuolee tai alkaa ­kärsiä mielenterveysongelmista, niin isä ei ole samanarvoisessa asemassa kuin äiti olisi vastaavassa tilanteessa.”
 

Lainsäädännön muuttaminen tasa-arvoisemmaksi toisi Kelan kustannusarvion mukaan vain 400 000 euron muutoksen, kun huomioitaisiin oikeus isyysrahaan ja vauva-aikana eronneiden isien tilanne.

Mitä nyt pitäisi tehdä? Muutoksesta on olemassa jo täysin valmis esitys, joten sen sisällyttäminen lakiesitykseen ei olisi edes vaikeaa. Kyseinen muutos on sisällytetty Seta ry ja Sateenkaariperheet ry:n lausuntoon. 

Tämä epäkohta on muutettava. Lapset ansaitsevat rakastavan vanhemman ja isät ansaitsevat tähän tärkeään työhön yhteiskunnan tuen ja hyväksynnän. Vetoan keskustan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajiin, että nyt on aika taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Tässä on kyse sadoista lapsista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

"Pikkasen" on ristiriitaista Niikon puheet ja teot: toisaalta on ajanut erotilanteissa isien aseman parantamista ja nyt torppaamassa yksin lasta hoitavien isien asemaa konkreettisesti.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Hallituksen esitys sisällä myöskään miesparien ottamista perhevapaiden piiriin.

Toimituksen poiminnat